Lectica Goes Green on kestävämmän kehityksen projektikokonaisuus

Lectica CAMBUS-hybridibussi

Lectica on Lappeenrannan yliopiston vihreässä projektissa mukana, jossa rakennetaan vanhasta paikallisliikenteen linja-autosta CAMBUS-hybridibussi. Projekti on aloitettu muutama vuosi sitten ja sen valmistumisajankohdaksi arvioidaan tämän vuoden loppua. ”Vanhasta bussista hybridiksi muutettua linja-autoa odotetaan mielenkiinnolla, sillä Lappeenrannassa kehitetty tekniikka voisi antaa vanhoille bussinrungoille uuden elämän.”http://yle.fi/uutiset/retrohybridibussi_pyritaan_saamaan_liikenteeseen_tana_vuonna/9051396

“Bussin runkona toimii liikennekäytöstä poistettu vanha paikallisliikenteen linja-auto. Autosta on riisuttu vanha voimalinja, polttomoottori, vaihteisto, perä sekä pääosa apulaitteista pois. Tilalle on asennettu 32 kWh akkuja sekä uusi voimalinja, jonka muodostavat 2,5-litrainen dieselmoottori, generaattori ja sähkömoottori. Ensimmäisiä testiajoja päästään ajamaan syyskuun aikana.”

– Teemu Sairanen / projekti-insinööri, LUT

Ympäristöystävällinen sisustusratkaisu

Lectican osuus projektista liittyy tietenkin linja-auton sisustukseen. Lectica vastaa projektissa istuimien ja katon elementtien suunnittelusta ja entisöinnistä. Teemme kuitenkin tiivistä yhteistyötä LUT:n kanssa, joten suunnitteluvaihe sujui yhdessä tuumin. Väri- ja materiaalivalinnoissa olimme tarkkana, jotta ne istuvat LUT:n raikkaaseen ilmeeseen.

Me Lecticalla halusimme osallistua projektiin kestävän kehityksen puitteissa. Istuimien sivut onkin toteuttu kierrätetyllä kankaalla, jonka ostimme paikalliselta Suunnittelutoimisto CDM Oy:tlä. CMD:n Kati Räisänen osasi ammattitaidollaan kertoa mikä kierrätetty materiaali sopisi parhaiten ja värikin löytyi hetkessä. Kierrättetty materiaali on Dinamica® kangasta joka on japanilaisen insinööritaidon ja italialaisen eleganssin yhteistyönä syntynyt edistyksellinen verhoilumateriaali, jonka ominaisuudet tekevät siitä ainutlaatuisen. Dinamica® innovaatio on valmistusprosessi, jossa ultraohuet mirkoduidut huovutetaan vesisuihkulla tukikankaan läpi. Tällä saadaan aikaan ainutlaatuinen rakenne, mikä tekee Dinamica® laaduista muita parempia käytössä.

Kaikki Dinamica® tuotteet on valmistettu kierrätetystä polyesteristä. Prosessissa käytetään Ansah Kasein omaa patentoitua ECOSENSOR-menetelmää. Jokaisen metrin valmistuksessa on käytetty muun muassa 20 kierrätettyä muovipulloa. Dinamica laatujen tuotannossa ja värjäyksessä käytetän ainoastaan vesiohenteisia ja turvallisia tarkkaan testattuja kemikaaleja.

Projekti on edennyt, pienistä viivästyksistä huolimatta, ja olemme loppusuoralla. CAMBUS-hybridibussi on saatu katsastettua, joten tekninen puoli on tehnyt tehtävänsä. Istuimet saivat täysin uuden ilmeen ja sisustuksen entisöinti jatkuu tämän syksyn. Kattoelementteihin on tarkoitus tuoda sama raikkaus vielä loppuvuodesta.

Mitä CAMBUS:lle tapahtuu sitten, kun se valmistuu?

Muutosten jälkeen linja-autoa voidaan ajaa tarvittaessa sähkömoottorin, polttomoottorin tai näiden voimien yhdistelmällä. CAMBUS-mallissa dieselmoottori avustaa sähkömoottoria eikä päinvastoin, kuten nykyisissä markkinoilla olevissa hybridijärjestelmissä. Suuren akkukapasiteettinsa ansiosta CAMBUS voi ajaa puhtaasti sähköllä kaupunkialueella eli juuri siellä, missä päästöt ovat suurimmat.

CAMBUS on osa LUT:n Green Campus -kokonaisuutta. Projektia rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) sekä Lappeenrannan kaupunki.

Ota yhteyttä

Pyydä tarjous tai kysy lisää!